Siika Uunissa
Tutustu herkulliseen siika uunissa -reseptiin! Opas sisältää vaiheittaiset ohjeet kokonaisen siian paistamiseen täydellisesti. Täydellinen pääruoka hollandaisekastikkeen ja parsan kera.
2 (à n. 600 g) siikaa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 luomu sitruuna
½ ruukku tilliä
½ ruukku lehtipersiljaa
Hollandaisekastiketta kirjolohenmädillä:
150 g voita
3 kananmunan keltuaista
2rkl vettä
1rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
mustapippuria
50 g kirjolohenmätiä
Vihreää parsaa:
n 500 g vihreää parsaa
vettä
suolaa ja ripaus sokeria
1. Pese kala huolellisesti ja kuivaa sen pinta talouspaperilla.
2. Mausta kala sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla. Viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Tee terävällä veitsellä pieniä viiltoja kalan pintaan ja aseta viiltoihin sitruunaviipaleita sekä valitsemiasi yrttejä.
3. Aseta kalat öljyttyyn uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kala on kypsä. Kalan kypsyyden voit tarkistaa sen avulla, että ruodot ja selkäevät irtoavat helposti lihasta. Tarjoa kala hollandaisekastikkeella, parsalla ja esimerkiksi perunoilla.
4. Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman.
5. Mittaa vesi ja keltuaiset kattilaan tai kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi. Aseta astia vesihauteeseen ja vatkaa voimakkaasti, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi ja sakeaksi. Lisää sulatettua voita hitaasti ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Mausta kastike mustapippurilla, sitruunamehulla ja halutessasi suolalla. Lisää lopuksi kirjolohenmätiä.
6. Kuori parsat varovasti parsankuorimaveitsellä. Varo katkaisemasta parsaa, sillä se on herkkä. Leikkaa varren alapäästä riittävän pätkä pois, koska puumainen osa ei ole maukas.
7. Lämmitä vesi syvässä paistinpannussa ja mausta se suolalla ja sokerilla. Keitä parsat noin 4–5 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Valuta parsat ennen tarjoilua.
Resepti & Kuva: Louise Mérus
Siika uunissa – täydellinen resepti herkulliseen ja helppoon ruokaan
Siika uunissa on klassinen suomalainen herkku, joka sopii sekä arki- että juhlapöytään. Tämä terveellinen ja maukas ruokalaji on helppo valmistaa, eikä se vaadi monimutkaisia aineksia tai tekniikoita. Siian herkullinen maku ja mehukkuus tekevät siitä suositun valinnan monien ruokapöydissä. Tässä artikkelissa käydään läpi, kuinka kokonainen siika uunissa valmistetaan täydellisesti – alusta loppuun.
Siika uunissa – valmistelu vaihe vaiheelta
Ennen kuin siika uunissa pääsee kypsymään, on tärkeää huolehtia kunnollisesta valmistelusta. Aloita valitsemalla tuore ja laadukas siika. Puhdista kala huolellisesti, poista sisälmykset ja huuhdole se kylmällä vedellä. Kuivaa siika talouspaperilla, jotta mausteet tarttuvat paremmin pintaan. Maustaminen on avainasemassa, kun valmistetaan kokonainen siika uunissa. Perinteiset mausteet kuten suola, mustapippuri ja tilli toimivat erinomaisesti, mutta voit lisätä makua myös sitruunaviipaleilla tai valkosipulilla. Hiero mausteet tasaisesti kalan pinnalle ja sisälle.
Siika uunissa – täydellinen kypsennys
Kun siika on maustettu, on aika siirtyä kypsennysvaiheeseen. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Aseta siika uunivuokaan ja lisää hieman oliiviöljyä tai voita, jotta kala pysyy mehukkaana. Kokonainen siika uunissa kypsyy noin 25–30 minuuttia, riippuen kalan koosta. Vältä ylikypsennystä, jotta siika säilyttää mehukkuutensa ja pehmeän rakenteensa. Kala on valmis, kun liha irtoaa helposti ruodosta ja on vaalean valkoista. Voit tarkistaa kypsyyden työntämällä haarukan kevyesti kalan lihaan.
Siika uunissa – tarjoiluvinkit ja lisukkeet
Kokonainen siika uunissa on valmis tarjoiltavaksi heti uunista otettuna. Tarjoile se esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera. Sitruunaviipaleet ja tuore tilli täydentävät annoksen ja tuovat esiin kalan hienostuneen maun. Jos haluat nostaa annoksen tasoa, voit valmistaa herkullisen voi-valkoviinikastikkeen, joka sopii erinomaisesti siian kanssa. Siika uunissa on monipuolinen ruokalaji, joten voit vapaasti kokeilla erilaisia lisukkeita ja kastikkeita. Näillä vinkeillä saat luotua täydellisen makuelämyksen.
Kokonainen siika uunissa on helppo ja nopea resepti, joka sopii kaikille ruoanlaittajille. Kokeile tätä herkullista ruokalajia ja nauti suomalaisesta perinteestä omalla pöydälläsi!