Kokonainen Lohi
Valmista kokonainen lohi tai kirjolohi uunissa suolakuoren alla meheväksi. Helppo ohje 1 kg lohelle, joka sopii täydellisesti perunoiden ja salaatin kera. Kokeile tätä herkullista reseptiä!
Suolakala:
n. 2 kg kokonainen kirjolohi perattuna
½ fenkoli
½ sitruuna
2 kg karkeaa merisuolaa
alumiinifoliota
Kermaviilikastike:
1tlk(200 g) kermaviiliä
1 ruukku sitruunamelissaa hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
Kala kypsyy suolakuoren alla meheväksi!
1. Aloita huuhdoin kala huolellisesti ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Hienonna fenkoli ja viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Täytä kalan vatsa hienonnetulla fenkolilla ja sitruunaviipaleilla.
2. Muotoile foliosta soikea alusta ja aseta se pellin päälle. Ripottele folion keskelle noin 2 cm:n paksuinen kerros merisuolaa. Aseta kala suolan päälle ja levitä kalan päälle vielä noin 2 cm:n kerros suolaa. Rypistä folio tiiviisti kalan reunoille, jotta suola peittää myös kalan kyljet. Varmista, että kala hautautuu kokonaan suolan alle. Pirskottele suolan päälle hieman vettä, jotta suola kovettuu helpommin kuoreksi.
3. Paista kalaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia per kilo. Ota kala uunista ja anna sen vetäytyä suolakuoren alla noin 15 minuuttia.
4. Irrota suolakuori kalasta varovasti, niin että kalan nahka pysyy ehjänä. Nosta kala tarjoiluvadille ja vedä nahka varovasti pois.
5. Valmista kermaviilikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset keskenään.
Tarjoa kala keitettyjen perunoiden ja tuoreen salaatin kanssa.
Annosmäärä: 8Valmistusaika: 1 tunti
Helppo ja herkullinen kokonainen lohi uunissa
Kokonaisen lohen paistaminen uunissa on erinomainen tapa nauttia tästä raikkaasta kalasta. Aloita valmistelu varmistamalla, että sinulla on kaikki tarvittavat ainekset ja välineet käsillä. Tarvitset kokonaisen lohen lisäksi foliota, sitruunaa, tilliä ja mausteita. Pese ja kuivaa kala huolellisesti ennen maustamista. Kun kokonainen lohi uunissa on valmis, se on täydellinen valinta perheaterioihin tai juhliin.
Maustaminen ja valmistelu
Kokonaisen lohen maustaminen on avain täyteläiseen makuun. Aloita tekemällä muutamia viiltoja lohen pintaan, jotta mausteet pääsevät paremmin kalaan. Sekoita suola, pippuri ja tilli pieneen kulhoon ja levitä seos lohen pinnalle sekä viiltoihin. Lisää lohen sisään viipaloitua sitruunaa ja tuoretta tilliä. Kokonainen kirjolohi uunissa kypsyy tasaisesti ja säilyttää mehukkuutensa, joten muista tarkistaa, että kala on valmiina uuniin laitettavaksi.
Paistamisen vaiheet
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Samalla valmista folio, jossa kala kypsyy. Käytä riittävän isoa foliopalaa ja aseta lohi sen päälle. Kääri kala tiiviisti folioon, jotta mehut pysyvät sisällä. Kokonainen 1 kg lohi uunissa kypsyy noin 30-40 minuuttia, riippuen kalan koosta. Kun kala on kypsä, ota se uunista ja anna sen levätä hetki ennen avaamista. Tämä varmistaa, että lohi pysyy mehevä ja maukas.
Tarjoilu ja viimeistely
Kun kokonainen lohi uunissa on valmis, avaa folio varovasti ja siirrä kala tarjoiluvadille. Koristele annos tuoreilla sitruunaviipaleilla ja tillillä, jotta se näyttää vieläkin houkuttelevammalta. Kokonainen kirjolohi uunissa sopii erinomaisesti esimerkiksi kevyen salaatin, paahdettujen perunoiden tai vihreiden papujen kanssa. Tämä herkullinen annos on myös täydellinen valinta buffet-pöytään, sillä se on helppo jakaa annospaloiksi. Nauti tästä herkullisesta ateriasta ystävien ja perheen kanssa!